Friday, March 11, 2011

Lauk Kampung

Nak share resepi seorang sahabat bersama rakan - rakan semua. Enjoy memasak bersama wajah yang ceria. Semoga yang merasai masakan anda akan merasai kasih sayang anda. Selamat mencuba!

Resepi Kerabu Kerang & Taugeh
Bahan – bahan
1 cube stock ikan bilis (dilarutkan dengan air sedikit)
1 biji kerisik kelapa (ditumbuk sehingga mengeluarkan minyak
1/2 sudu kecil garam
3/4 sudu besar gula
Dihiris
2 kuntum bunga kantan
3 tangkai serai
4 biji limau nipis (2 biji dihiris nipis,2 biji dipotong dua untuk diperah)
2 biji besar bawang merah
2 biji cili merah
5 biji cili padi
Direbus
1 kg kerang (yang belum dikupas)
3 ikat pucuk paku
2 gengam taugeh
Cara – cara
1.       Campur bahan – bahan yang direbus dan gaul.
2.       Masukkan bahan – bahan yang dihiris dan gaul.
3.       Masukkan sedikit demi sedikit bahan yang lain dan gaul sehingga sesedap rasa.

No comments:

Post a Comment